Wethouder Jermoumi over
kansengelijkheid in het onderwijs.
Leiden is een kennisstad, maar bijna 4.000 kinderen groeien op in armoede, wat hun kansen belemmert. Met initiatieven zoals brugfunctionarissen en de Leidse Gelijke Kansen Aanpak zet de gemeente zich in voor eerlijke onderwijskansen. Wat levert deze aanpak op?
Hoe staat het met kansengelijkheid in het onderwijs in Leiden?
Leiden is een echte kennisstad en scoort hoog op veel ranglijsten, zoals brede welvaart. Toch groeien bijna 4.000 kinderen en jongeren op in armoede, wat hun kansen ernstig belemmert. Gemiddeld zitten er drie tot vier kinderen per klas die te maken hebben met de armoede wat slecht is voor hun concentratie en school- prestaties. We streven naar een situatie waarin het IQ van een kind, en niet de portemonnee van de ouders, de school- loopbaan bepaalt. We willen er in Leiden voor zorgen dat iedereen zijn of haar talenten maximaal kan ontplooien, met een brede ontwikkeling van hoofd, hart en handen.
Wat doet de gemeente Leiden om dit probleem aan te pakken?
We werken intensief samen met het onderwijs en hebben het onderwerp kansengelijkheid hoog op de politieke agenda gezet. In Leiden zetten we in op het vergroten van gelijke kansen door middel van een integrale aanpak vanuit de beleidsterreinen onderwijs én armoede. De Leidse Gelijke Kansen Aanpak is een breed gedragen aanpak waarbij alle partners in en rond het onderwijs betrokken worden. Een belangrijk initiatief zijn de brugfunctionarissen die dit schooljaar op 15 Leidse basisscholen actief zijn. Naast de 8 brugfunctionarissen die via het Rijk al werden gesubsidieerd, zijn er nu ook 7 vanuit gemeentelijke middelen aan de slag. Zij ondersteunen de scholen en fungeren als schakel tussen school, ouders en de gemeente. Deze brugfunctionarissen zorgen voor een laagdrempelige toegang tot hulp voor gezinnen, bijvoor- beeld bij het aanvragen van armoederegelingen of zorgvragen, en ontlasten zo het onderwijspersoneel. Hierdoor kunnen de leraren zich meer concentreren op het onderwijs.
Kun je wat meer vertellen over de brugfunctionarissen?
Brugfunctionarissen zijn het aanspreekpunt voor ouders en kinderen en nemen praktische taken over van scholen. Dit gaat bijvoorbeeld om het begeleiden van hulpvragen en het creëren van vertrouwen. Ze helpen ouders met het aanvragen van ondersteuning en kunnen bijvoorbeeld informatie vertalen of doorverwijzen naar de juiste instanties. Doordat ze deze taken overnemen, kunnen leraren zich meer richten op het lesgeven. Dit werkt niet alleen voor basisscholen, maar ook voor de voorschool en het voortgezet onderwijs zien we een groeiende behoefte aan deze rol.
Wat zijn de resultaten tot nu toe?
“We willen ervoor zorgen dat alle talenten maximaal ontplooien. Met een brede ontwikkeling van hoofd, hart en handen.”
Hoe kijkt u naar de toekomst van kansengelijkheid in Leiden?
In 2025 is Leiden de Nationale Onderwijsstad, een erkenning voor onze inspanningen van voorschool tot universiteit. We willen kansengelijkheid verder verbeteren door de samenwerking tussen onderwijs, gemeente en andere partners te versterken. Daarom heeft gemeente Leiden vanuit de Leidse Gelijke Kansen Aanpak de regie genomen om te komen tot één actieplan, Kansrijk Onderwijs. Dit doen we in Leiden samen, met alle partners in en rond het onderwijs, van 0-18 jaar. Vanuit die samenwerking blijkt bijvoorbeeld dat er ook groeiende behoefte is aan brugfunctionarissen in het voortgezet onderwijs. We hopen op extra steun vanuit Den Haag om dit verder uit te breiden. Ik ben ervan overtuigd dat structurele investeringen in kansengelijkheid zichzelf terugbe- talen, vooral door het voorkomen van grotere problemen zoals schooluitval en (jeugd-)zorg later in het leven.
Wat kan er landelijk beter?
Er moet meer focus komen op preventie. Vroege investeringen in kansengelijkheid voorkomen grotere maatschappelijke problemen later. Als gemeenten, onderwijs en de landelijke overheid beter samenwerken, kunnen we veel meer bereiken. Ik zet me in om dit onderwerp op de agenda te houden, zowel lokaal als ook landelijk, zodat we structurele veranderingen kunnen doorvoeren die de toekomst van kinderen in heel Nederland verbeteren.
Tot slot, wat is uw oproep?
Blijf investeren in kansengelijkheid. We zien dat het werkt om als gemeente de rol te pakken om regie te voeren op de gelijke kansen-opgave, net zoals het SKB dat doet. Het gaat niet alleen om cijfers of ranglijsten, maar vooral om het welzijn van kinderen en hun toekomst. We moeten niet wachten tot problemen groter worden, maar structureel werken aan het tegen- gaan van armoede en het versterken van het onderwijs als springplank voor iedereen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal om de kansen te creëren die elk kind verdient.

Dit interview is onderdeel van het SKB magazine. Het magazine staat boordevol inspirerende verhalen en inzichten van iedereen die zich inzet voor gelijke kansen. Wil je een preview bekijken of het magazine direct aanvragen? Dat kan!

