Move-Stichting-Nederlands-Debat-Instituu-SKB

Samenwerking Move en Stichting Nederlands Debat Instituut

Op de SKB kennismarkt ontstond bij MOVE en Stichting Nederlands Debat Instituut (SNDI) het idee om samen te werken binnen het programma Move je Buurt voor in het PO. 

Tijdens Move je Buurt verbeteren kinderen en studenten samen hun buurt vanuit de ideeën van de kinderen. De kinderen brainstormen met hulp van de studenten over wat er beter kan in de wijk en kiezen vervolgens één actie uit voor de buurt die ze ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. Door samen te werken, verdiepen we verschillende onderdelen in het project met debatteren. Op deze manier sluiten we mooi aan bij de vraag van scholen die vaker mee willen doen en meer verdieping willen aanbrengen. 

Na een brainstorm, heeft SNDI een lesbrief ontwikkeld voor Move je Buurt. De lesbrief is door leerkrachten in te zetten wanneer ze starten met Move je Buurt en één van de 5 thema’s moeten kiezen waar de kinderen mee aan de slag willen. Samen een thema kiezen kan best moeilijk zijn en met deze lesbrief worden ze op weg geholpen aan de hand van een ‘debat op voeten’. Aan het eind van de les stemmen de leerlingen op het thema waar zij mee aan de slag willen, omdat ze beter weten waarom dit voor henzelf en de buurt belangrijk is. 

Daarnaast is er een training van SNDI in ontwikkeling, die verdiepend is op de tweede bijeenkomst van Move je Buurt. In deze bijeenkomst gaan de kinderen op wijkverkenning en kiezen zij welke actie ze willen uitvoeren. Tijdens de debattraining gaan de kinderen in burgerberaad om samen te beslissen welke actie zij het liefst willen uitvoeren in de buurt. Op deze manier worden verschillende ideeën en perspectieven verwerkt in het plan en kan de hele groep hier dus achter staan.

We hopen na de zomer alles in de praktijk te kunnen brengen. Gelukkig zijn niet alleen wij enthousiast; er zijn ook al positieve reacties van scholen die enthousiast zijn om op deze manier Move je buurt te verdiepen. Een fijne samenwerking én een mooie manier om elkaar te versterken! 

Het is dan ook niet de eerste keer dat we samenwerken. Stichting Move en Stichting Nederlands Debat Instituut hebben bijvoorbeeld ook samen een training ontwikkeld voor leerkrachten over hoe je burgerschap zelf makkelijk handen en voeten geven. We weten elkaar te vinden dus! 

Stichting MOVE logo
logo-met-pay-off1597130232logo