Praktische informatie

 • Dinsdag 21 mei 2024
 • 15.00 – 16.30 uur
 • Webinar via Microsoft Teams
 • Aanmelden? Klik hier


Op dinsdag 21 mei organiseert het SKB het webinar ‘De nieuwe kerndoelen burgerschap – en wat betekenen deze voor kansengelijkheid‘ van 15.00 – 16.30 uur. Het webinar wordt gegeven door Femke van der Ster; Inhoudelijk Directeur Respect Foundation & Voorzitter advieskring burgerschap kerndoelen (SLO). 

 

Nieuwe kerndoelen burgerschap en wat deze betekenen voor kansengelijkheid

Afgelopen 6 maart was een belangrijke dag voor het onderwijs: demissionair minister Mariëlle Paul heeft de conceptkerndoelen burgerschap (en digitale geletterdheid) in ontvangst genomen van SLO: het landelijk expertisecentrum voor het curriculum. Veel scholen zijn in de afgelopen jaren aan de slag gegaan met burgerschap, maar er waren nog geen officiële kerndoelen. Daardoor was het soms niet duidelijk wat leerlingen hiervoor moeten leren. Om die reden heeft het ministerie van OCW in 2022 opdracht gegeven aan SLO om samen met het onderwijsveld actuele en concrete kerndoelen te ontwikkelen voor onder andere burgerschap. 

 

Over het webinar

Wij nemen jullie graag mee in het hoe en waarom van deze opdracht en behandelen tijdens het webinar onder andere de volgende onderwerpen:

 • Wat betekent de term burgerschap nou precies? En waar vindt deze term zijn ‘roots’? 
 • Wat is de link met burgerschap en sociaal-emotionele ontwikkeling?
 • Wat is de link met burgerschap en kansengelijkheid? 
 • Waarom kreeg SLO de opdracht voor het ontwikkelen van nieuwe kerndoelen burgerschap en hoe is dat proces verlopen?
 • Waar komt de urgentie vandaan om juist nu burgerschap uit te lichten als één van de vier basisvaardigheden?
 • Hoe kunnen de SKB partners de programma’s en projecten laten aansluiten op de nieuwe kerndoelen burgerschap? 
 • Wat is de key boodschap van de nieuwe kerndoelen burgerschap, hoe moeten scholen er concreet mee aan de slag en welke rol kunnen externe aanbieders daarin spelen? 

 

Over Femke van der Ster

Het webinar wordt gegeven door Femke van der Ster: Inhoudelijk directeur Respect Foundation en Voorzitter advieskring burgerschap kerndoelen (SLO). 

De Respect Foundation (REF) ontwikkelt (les)materiaal en organiseert al bijna 20 jaar de nationale Week van Respect in November. Daarnaast is REF ook een actieve speler is in het burgerschapsveld. Zo initieert REF projecten om het onderwijs te ondersteunen op burgerschap zoals team-sessies, de online BurgerschapsMarkt en de BurgerschapsTool. De expertise en de kracht van REF zit in het verbinden en vertalen van beleid en theorie naar de dagelijkse onderwijspraktijk. Sinds 2018 zet REF zich in om het onderwijs te ondersteunen om de burgerschaps-missie handen en voeten te geven. Afgelopen jaar was Inhoudelijk directeur Femke van der Ster als voorzitter van de advieskring betrokken bij het ontwikkel-traject van de nieuwe kerndoelen burgerschap die afgelopen Maart zijn overhandigd aan de minister van onderwijs.

 
Alvast inlezen? Zie hier het Kerndoelenboekje burgerschap en digitale geletterdheid.