Het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB) strijdt voor gelijke kansen voor álle kinderen. Maar hoe kunnen we deze strijd versnellen en nóg beter voeren? We kennen in Nederland veel evenementen die gaan over kansengelijkheid in het onderwijs, maar als Samenwerkingsverband pakken wij het graag anders aan. Tijdens de Week van Gelijke Kansen organiseren we een event dat niet gaat óver jongeren, maar stellen we de jongeren juist centraal.
Op woensdagmiddag 8 november 2023 komen beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, professionals uit het onderwijs, de politiek én jongeren samen tijdens het event:
Kansengelijkheid in ons onderwijs
Perspectief van jongeren op het dagelijks bouwen aan hun kansen in de klas
Datum: woensdag 8 november van 13.00 tot 18.00 uur
Locatie: Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag
Tijdens het event staat het bieden van handelingsperspectief, verbinden, inspireren en agenderen centraal.
Het programma
We starten met een plenair programma waarbij de jongeren letterlijk en figuurlijk een podium krijgen samen met een tweetal bevlogen docenten; niemand minder dan juf Astrid Brugman (bekend van de documentaireserie Klassen) en Teamleider onderbouw Eva Groenewoud. Het gesprek wordt begeleid door duo Raounak Khaddari en Milio van der Kamp. Aan de hand van de vier vormen van kapitaal (economisch, sociaal, cultureel en persoons) gaan Raounak en Milio in gesprek met de jongeren over hun ervaringen, wensen, kritiek en feedback met betrekking tot kansen(on)gelijkheid in het onderwijs.
Volgens het onderzoeksrapport van het SCP ‘Eigentijdse ongelijkheid’ wordt kansengelijkheid
beïnvloed door de hoeveelheid kapitaal die je bezit, waarbij we uitgaan van vier vormen van kapitaal:
economisch, sociaal, cultureel en persoons. Deze vier vormen stellen we graag centraal tijdens ons event.
Deelsessies
Na het plenaire gedeelte volgen vijf deelsessies, waarin ervaringen uit de praktijk worden gedeeld over de as van de vier vormen van kapitaal én een sessie over kinderrechten. Een maatschappelijke organisatie geeft een inspirerend voorbeeld van een project met concrete interventies. Daarover gaan de deelnemers vervolgens met elkaar in gesprek onder leiding van een gespreksleider.
De vijf deelsessies:
- Wat je hebt; financieel en materieel vermogen als beïnvloeders van kansen voor jongeren, door het Jeugdeducatiefonds in samenwerking met Schoolmaaltijden
- Waarom netwerk telt; de sleutel tot sociaal kapitaal, door de SKB-partners (Petje af, JINC, Jong Ondernemen, Move en Stichting Nederlands Debat Instituut)
- Waar je bij past; de impact van kennis, vaardigheden en opleiding op gelijke kansen, door Taal Doet Meer
- Het ontwikkelen van persoonskapitaal: hoe vergroot je de mentale veerkracht van jongeren in het onderwijs?, door MIND Young & Diversion
- Wat je weet; het begrijpen van en opkomen voor je eigen rechten en die van anderen, door UNICEF Nederland
Plenaire afsluiting
We sluiten plenair af met Noa Defesche (projectleider impactcampagne Klassen) en een spoken word van Atta de Tolk, gevolgd door een borrel waarbij genoeg ruimte is om ervaringen uit te wisselen.
Tijdschema
- 12.00 – 13.00 Mogelijkheid tot het bezoeken van Madurodam
- 13.00 – 13.30 Inloop
- 13.30 – 14.30 In gesprek met jongeren (plenair)
- 14.30 – 14.50 Pauze
- 14.50 – 16.20 Deelsessies
- 16.30 – 17.00 Afsluiting (plenair)
- 17.00 – 18.00 Borrel