Volop beweging bij het SKB!

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee is mijn eerste halfjaar bij SKB een feit. Tijd om even terug te blikken én de ruimte te nemen om even vooruit te kijken. Want er is volop beweging bij het SKB!

Toen ik het stokje van Michiel Bodt overnam had ik geluk dat er een zeer stevige basis stond. De richting van het SKB was duidelijk, een bestuur dat daarin volop haar verantwoordelijkheid neemt, de goede relaties in het onderwijs, partners én financiers en de oprichtingspartners die volop aan het samenwerken zijn. Kortom; de juiste grond om verder op te bouwen. 

Ondersteuning Nationale Postcode Loterij

En toen kwam het prachtige nieuws dat onze gezamenlijke aanvraag voor 3 miljoen euro bij de Nationale Postcode Loterij werd goedgekeurd. Wow! Deze éénmalige toezegging, die over drie jaar ingezet kan worden, gaat onze samenwerking ontzettend versnellen. Lees hier meer over deze toezegging. Wij zijn ontzettend dankbaar voor deze ondersteuning

Impact op onderwijs én jongeren

We zien in het hele land steeds meer onderlinge samenwerkingen ontstaan tussen partners. In deze nieuwsbrief kun je bijvoorbeeld lezen over samenwerking tussen Stichting Move en Stichting Nederlands Debat Instituut; en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ik ben erg blij dat we elkaar kunnen versterken en daardoor nog meer het verschil kunnen maken voor de jongeren. De kennismakingsmarkt die we in maart organiseerden voor al onze partners droeg zeker bij aan het elkaar nog beter leren kennen. De energie spatte er in ieder geval van af!

We hebben echter nog veel meer te doen, daarom ben ik blij dat we binnenkort gaan starten met een programma om een SKB treintje te maken. Een SKB treintje is een doorlopende leerlijn waarin programma’s van verschillende partners elkaar kunnen versterken. Dit gaan we aanvullen met een SKB ambassadeursprogramma voor de partners. Om dit te realiseren hebben we een nieuwe collega, Floor Kok, aangenomen. Ontzettend blij met haar komst. Zij zal ook gaan inzetten op een waaier van ons aanbod van alle partners. Want de afgelopen maanden zijn we gegroeid van 5 naar 19 partners. Dat is een enorme groei waar ik enorm blij mee ben. Dit brengt ook extra uitdagingen met zich mee. Daarom zullen we in de komende maanden dus ook extra moeten investeren in het bouwen van een gezond eco-systeem waarin alle partners meerwaarde ervaren van het SKB netwerk. We zijn dan ook blij dat de Cirrus Foundation hieraan gaat bijdragen. Net zoals het VSB fonds, Fonds 21 en Oranjefonds al deden. Voor ons van levensbelang.

JP en nieuwe collega Floor

Werkbezoek Tweede Kamerlid Anita Pijpelink

Impact op de politiek

De afgelopen maanden in de politiek waren roerig. De uitkomsten van het hoofdlijnenakkoord zijn ons niet gunstig gezind. Kansengelijkheid en extra investeren in jongeren die dat extra hard nodig hebben krijgen niet of nauwelijks ruimte. Sterker nog; er wordt flink op gekort. Onbegrijpelijk. In plaats van te investeren in ons onderwijs wordt er gesnoeid.

Daarom is het extra hard nodig dat we gezamenlijk onze stem laten horen in Den Haag en alle partijen laten ervaren wat de kracht is van onze programma’s. In de afgelopen periode hebben we daarom al veel ondernomen om op de radar te komen; veel gesprekken gevoerd, petitie met jongeren aangeboden, feitelijke vragen ingediend, uitgenodigd voor werkbezoeken, aangeschoven bij ronde tafel bijeenkomsten, brieven gestuurd etc. Dit zullen we ook in de aankomende periode blijven doen. Het is extra hard nodig. Ik ben altijd op zoek naar connecties om in gesprek te gaan bij gezamenlijke contacten in Den Haag en ons verhaal te verkondigen. Neem vooral contact met me op.

En natuurlijk kijk ik uit naar de week van de gelijke kansen (11 t/m 17 november) én ons Gelijke Kansen Event in die week op woensdagmiddag 13 november. Ook daar zullen wij onze Haagse connecties voor uitnodigen. Zetten jullie het zelf ook alvast in de agenda?

Impact op de sector

In de afgelopen periode hebben we veel geïnvesteerd om op verschillende podia te staan en het verhaal van SKB te vertellen. Of dat nou
was op beleidsdagen van scholen of op congressen zoals de Onderwijs-Arbeidsmarkt top in Brabant. Daarnaast hebben we verschillende
webinars verzorgd om de kennis in de sector te vergroten, werkgroepen doorgezet op verschillende thema’s (HR, Impactonderzoek, Marketing & Communicatie, Financiering), is er geïnvesteerd in een strategie-tweedaagse met het bestuur en is er een gezamenlijk onderzoeksvoorstel ingediend. We hebben onze website vernieuwd, aan de achterkant gewerkt aan een slimmer CRM systeem en geïnvesteerd om op LinkedIn meer zichtbaar te zijn. Kortom; we zijn hard bezig om ons verder op de kaart te zetten met maar één doel: gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren in Nederland. Half augustus krijgen we versterking van een Communicatie & Community Manager, Anoek Vrielink, om dit nog verder vorm te geven. Ook naar haar komst kijk ik enorm uit.

Als ik zelf vooruitkijk dan zie ik nog veel kansen om elkaar nog beter te leren kennen, in onderzoek naar efficiëntie in bedrijfsvoering, het starten van een jongerenraad, gezamenlijk fondsenwerving en zie ik heil in meer publiek-private samenwerkingen om écht meer impact te kunnen maken. Er is nog heel veel te doen dus.

Kortom; we zijn volop in beweging bij het SKB. En natuurlijk ook even genieten van de vakantie! Fijne zomer allemaal….

Groet,

Jeroen Paul Nijmeijer
Directeur SKB Nederland

Ps. in augustus (of daarna J) nog ruimte in je agenda en nuttig om eens samen te zitten hoe we elkaar kunnen versterken? Hoor graag!